Av: Plapre | Publisert: 29.11.2016 | Kategori: Blodtrykket, Kolesterolbalansen

Blodtrykket er rett og slett trykket i pulsårene i kroppen din, som frakter blodet fra hjertet og videre ut i kroppen din. Høyt blodtrykk kan by på helseutfordringer.

Ifølge Folkehelseinstituttet øker blodtrykket med alderen i de aller fleste samfunn, og kvinners blodtrykk øker mer enn menns.

Derfor vil det være lurt å ta grep for å forebygge dette. Det er mye du kan gjøre selv, som for eksempel å:

  • holde deg aktiv,
  • unngå stress,
  • moderere alkoholinntaket,
  • gå ned i vekt dersom du er overvektig,
  • og slutte å røyke dersom du gjør dette.

Kostholdet er også svært viktig. Det er slik du sikrer at kroppen får i seg de byggesteinene som den trenger, samtidig som du kan begrense inntaket av matvarer som ikke er gunstige for blodtrykket ditt.

1. Vær obs på mettet fett

Matvarer med høyt fettinnhold bidrar med mye energi, flere viktige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer. Fett spiller mange funksjoner i kroppen og inngår i alle membraner og cellestrukturer.

Vær bare obs på hva slags type fett du spiser. Ifølge Helsedirektoratet finnes det god  dokumentasjon for at det å bytte ut mettet fett med flerumettede fettsyrer kan redusere risikoen for helseproblemer.

2. Spar på saltet

Et lavt forbruk av salt kan bidra til å senke blodtrykket. World Health Organization anbefaler voksne mennesker et saltinntak på under 5 gram per dag (én teskje tilsvarer cirka 7 gram salt). En gjennomsnittlig nordmann får i seg rundt 10 gram om dagen.

Sjekk saltinnholdet i matvarene du kjøper i butikken, og unngå å tilsette salt i maten du lager selv. Mye kan gjøres bare ved å øke bevisstheten rundt eget saltinntak.

3. Velg grove kornprodukter

Hver dag bør du spise grove kornprodukter som tilsammen utgjør 70 – 90 gram fullkorn. Dette kan du finne i brød eller knekkebrød laget på hundre prosent grovt mel, i fullkornspasta eller brun ris.

Vær oppmerksom på at hvitt hvetemel inneholder mindre av det som er bra for kroppen din enn det fullkornsprodukter gjør, som fiber, mineraler og antioksidanter. Derfor bør du velge grove kornprodukter til hverdags.

4. Spis mer fisk og magert kjøtt

Det anbefales å spise rundt 300 – 450 gram ren fisk i løpet av en uke. Dette betyr fisk til middag minst en til to ganger i uken, i tillegg til fisk som pålegg. Varier gjerne mellom ulike varianter av ren fisk, fiskekaker, skalldyr og lignende, men minst 200 gram av fisken du spiser bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild.

Du bør også begrense mengden kjøtt du spiser. Anbefalt mengde er maksimalt 500 gram per uke. Dette gjelder altså kjøtt fra svin, storfe og sau, og bearbeidede kjøttprodukter som kjøttdeig og pølser.

5. Ha et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker

Flere studier viser at et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker bidrar til å redusere blodtrykket. Det anbefales å spise fem porsjoner per dag, der hver porsjon er på minst 100 gram. Halvparten av dette bør være grønnsaker, og variasjon er viktig. Bytter du på med ulike frukter, bær og grønnsaker, får du et mer variert inntak av vitaminer og mineraler.

Visste du at blåbær og solbær kan virke lett blodtrykks- og kolesterolsenkende? Dette er mye på grunn av en spesiell type antioksidanter som finnes i fargestoffet på de mørke bærene.

Disse antioksidantene kalles antocyaner, og er ekstra virkningsfulle. I tillegg til å kunne hjelpe på blodtrykket og opprettholde en normal kolesterolbalanse, kan antocyaner blant annet bidra til å styrke immunforsvaret ditt.

Prøv gjerne et dokumentert antocyantilskudd som Medox, så er du enda ett skritt lengre på veien for å opprettholde en god helse.