Av: Omana Bender | Publisert: 28.09.2016 | Kategori: Immunforsvaret

De fleste vet at blåbær er godt for kroppen. Ikke bare er bærene sunne og en god kilde til viktige antioksidanter, men blåbær smaker også himmelsk.

Ingenting er som å gå i skogen, plukke bær og bli blå på fingrene og rundt munnen når du spiser dem.

Men blåbær er ikke bare blåbær. Skal du være ekstra sunn, er det ikke det samme hva slags type du spiser.

Den store forskjellen ligger i næringsinnholdet

Du har sikkert lagt merke til at blåbærene du kjøper på beger i matbutikken ikke er helt like de du finner i skogen. De ser kanskje like ut på utsiden, men den store forskjellen ligger i næringsinnholdet.

Supermatens seiersherre

Deler du butikkbærene i to, vil du fort oppdage at de er hvite i midten, mens de viltvoksende bærene har den samme mørke blåfargen tvers gjennom. Den mørke fargen på bærene har stor betydning.

Det er nemlig i de naturlige fargestoffene at antocyaner finnes, og de er blant de kraftigste antioksidantene av dem alle. Med disse sunne komponentene, er det kanskje ikke så rart at mange mener blåbær er såkalt «super food».

To typer blåbær

Blåbær som vokser vilt i skogen er ikke de samme som hageblåbærene du får kjøpt i butikken. Selv om vi kaller begge typer for blåbær, er det en forskjell på disse sortene:

  • Norske, viltvoksende blåbær er en plantesort i arten Vaccinium myrtillus L, og er blålilla tvers gjennom.
  • Importerte hageblåbær har det vitenskapelige navnet Vaccinium corymbosum, og har kun blått skall, men er hvite på innsiden.
  • De naturlige fargestoffene som gir bærene farge kalles antocyaner, og er kraftige antioksidanter.
  • Mørke skogsblåbær inneholder rundt 70 prosent mer antocyaner enn hageblåbærene som kun har antocyaner i skallet.

De ville bærene vi finner i Norge og Skandinavia inneholder omtrent 70 prosent mer antocyaner enn hageblåbærene du finner i butikken.

Disse kraftige antioksidantene har en rekke gunstige fordeler for helsen, og for å gi kroppen litt ekstra kan det være lurt å spise litt ekstra blåbær eller ta et tilskudd.

Hold deg sunnere, lenger

De antocyanrike blåbærene kan bidra til å beskytte kroppens celler mot oksidativt stress, til blodkarenes normale funksjon, til normal blodsirkulasjon, til øynenes normale funksjon og synsevne, samt å balansere kroppens kolesterol.

Når du spiser blåbær kan du aldri vite helt sikkert hvor stor mengde næringsstoffer du får i deg. Dette er helt avhengig av hvor, når og hvordan bærene vokser.

Fyller du på med et antocyantilskudd, kan du være sikker på at du får i deg 80 mg rene antocyaner per kapsel.