Av: Plapre | Publisert: 29.09.2016 | Kategori: Immunforsvaret

Blåbæret er en av naturens skikkelige superhelter. Bærenes beskyttende effekt har lenge vært kjent, mye fordi de inneholder mye antioksidanter.

Her i Norge er vi vant til å tenke på blåbær som sunne. Vi har lange tradisjoner for å lage saft og syltetøy av skogsblåbær, og å bruke friske bær som mellommåltid og i desserter og frokostblandinger.

De smaker herlig, så heldigvis er det ikke vanskelig å skulle spise mye av dem. Men er alle blåbær like gunstige for immunforsvaret vårt?

Den blå hemmeligheten

Blåbær
  • Det latinske navnet på blåbær er Vaccinium myrtillus.
  • Inneholder blant annet vitamin E, vitamin C, folat, mangan, jern og antioksidanter, og har et høyt innhold av kostfiber.
  • De blåbærene du kjøper i butikken er som regel blåbær dyrket på busker (såkalte hageblåbær).
  • Viltvoksende skogsblåbær er mindre i størrelsen og sterkere i fargen. De inneholder mer antioksidanter enn hageblåbærene.

Nyere tids forskning har bekreftet det de fleste mennesker i blåbærrike områder gjennom tidene har visst – at blåbær har en rekke gunstige effekter på helsen.

Men det vi kanskje ikke visste før, var hvorfor. For det første inneholder bærene mange viktige vitaminer og mineraler. De gir deg blant annet vitamin E, vitamin C, folat, mangan, jern og antioksidanter, og er rike på kostfiber.

I tillegg vet vi også nå at mye av de beskyttende antioksidantene sitter i fargestoffet hos bærene.

Disse finner vi i skallet på alle blåbær, og også i fruktkjøttet på de viltvoksende skogsblåbærene.

Det er derfor disse er enda sunnere enn hageblåbærene du får kjøpt i butikken. Er du usikker på hva slags type blåbær du har framfor deg, er det bare å dele dem i to.

De som er lyse på innsiden, er hageblåbær. Disse er som regel også større i størrelsen og søtere på smak enn skogsblåbærene.

Uansett er tommelfingerregelen som følger: jo mer blåfarge, jo mer antioksidanter.

Hold deg pigg med plantekraften fra antocyaner

Antocyaner kan:
  • styrke immunforsvaret og lindre forkjølelse
  • være godt for synet
  • bidra til å opprettholde en normal kolesterolbalanse
  • virke lett blodtrykkssenkende
  • bedre blodsirkulasjonen og styrke blodårene
  • lindre ømme og stive muskler og ledd

En av de mest virkningsfulle antioksidantene vi finner i blåbær, kalles antocyaner.

Disse kan bidra med å opprettholde et godt immunforsvar og dempe symptomene på forkjølelse.

Dette kan komme godt med for de fleste av oss, spesielt i de periodene det er sesong for forkjølelse, og vi omgås hostende og snufsende mennesker på bussen, toget, skolen og kontoret.

Antocyaner kan også bidra til å forebygge mange andre helseplager, som å lindre ømme og stive muskler og ledd, være godt for synet, virke lett blodtrykks- og kolesterolsenkende, samt bedre blodsirkulasjonen og styrke blodårene.

Dermed er det ikke rart at blåbær tradisjonelt har hatt rykte på seg for å styrke også våre kropper med sin rene plantekraft.

Prøv gjerne et tilskudd for å få i deg mer antocyaner i hverdagen, så er du enda ett skritt lengre på veien mot en et sterkt immunforsvar.