Av: Håkon Rakeng | Publisert: 26.09.2018 | Kategori: Fakta

Det er med andre ord ikke bare bøndene som har lidd under ekstremtørken vi har opplevd i sommermånedene. Se bare på alle skogbrannene våre kjære naboer i Sverige har slitt med store deler av sommeren. Så mange skogbranner har det vært at svenskene måtte få hjelp av brannmannskaper og slukningshelikoptre fra både Norge, Danmark, Polen og Italia.

Langt færre bær enn det er i en normalsesong

Mangelen på regn har også ødelagt bærsesongen, da bærene ble modne flere uker tidligere enn normalt. I tillegg er det også langt færre bær enn det er i en normalsesong. Noe som blant annet resulterer i høyere priser. Allerede i juni kunne eksperter fastslå at bærsesongen ville bli dårligere enn på flere tiår.

Blåbær trenger både regn og sol for å vokse

Den svenske bærrådgiveren ved LRF og Bärfrämjandet Magnus Engstedt uttalte til Dagens Nyheter at hvis det ikke kom såpass mye som 20-30 millimeter regn snart, så blir det full bærkrise og opp til 75-80 prosent mindre blåbær i skogen. Og regnet lot som kjent vente på seg.

Ettersom det har regnet ekstremt lite i sommer, har bærene blitt både færre og mindre

Blåbær er som andre vekster avhengig av vann for å vokse. Ettersom det har regnet ekstremt lite i sommer, har bærene blitt både færre og mindre. Det kan du lett se med egne øyne hvis du tar deg en tur ut i skogen.

Hageblåbærene i butikken gjør ikke samme nytten

Kristian Larsen er daglig leder i MedPalett, som produserer blåbærtilskuddet Medox. Han kom nylig hjem fra en “bærtur” i Nord-Sverige, hvor blåbærene i Medox hentes fra.

– Dommen er at det er et veldig dårlig år. Det er riktignok noe blåbær der vi henter dem fra, men andre steder i Sverige er det helt krise, sier han.

På spørsmål om hvorfor folk ikke bare kan kjøpe blåbær i butikken, svarer han raskt.

– Det er klart de kan kjøpe blåbær i butikken. Men da må de kjøpe frosne skandinaviske blåbær og ikke de store hageblåbærene som står sammen med frukten eller ved kassen. Det er nemlig de viltvoksende blåbærene som er sunne for helsen, da de inneholder store mengder antocyaner. Spiser du de store hageblåbærene, får du i deg mye fruktsukker. Det er ikke sånn at blåbær er blåbær, forklarer han.

Ekstra virkningsfulle antioksidanter

Antocyaner er ekstra virkningsfulle antioksidanter som finnes i fargestoffet i skallet på blåbær og solbær. Viltvoksende blåbær, som er mye mørkere i fargen, inneholder mer enn 70 prosent mer antocyaner enn hageblåbærene du får kjøpt i matvarebutikken.

– Det er også viktig at du spiser mye blåbær hver dag hele året – også når du er ute og reiser, og det kan jo fort by på visse utfordringer, sier han med et smil.

– MedPalett har fortsatt tilgang på viltvoksende bær fra Nord-Sverige, så produksjonen av Medox går for fullt, avslutter Kristian Larsen.

Blåbærkapslene er fremstilt av rene antocyaner fra blåbær og solbær, og hjelper deg med å holde deg frisk utover høsten og vinteren når det er begrenset tilgang på viltvoksende blåbær i skogen.

Medox får du kjøpt på de aller fleste apotek, men du kan også bestille Medox her.